Univerzita Pardubice: 3. 5. 1999 - zrušený

3. 5. 1999 - zrušený

 

Vnitřní předpisy Univerzity Pardubice

 


 

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle § 36 odst. 2 zákona č.  111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 3. května 1999 pod čj. 20 682/99-30 Studijní a zkušební řád Univerzity Pardubice.

 

 

..........................................

Ing. J. Beneš, CSc.

ředitel odboru vysokých škol

 


 

 

 

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD
Univerzity Pardubice

 

 

Článek 1
Všeobecná ustanovení

(1) Studijní a zkušební řád Univerzity Pardubice (dále jen "studijní řád univerzity") je vnitřním předpisem Univerzity Pardubice (dále jen "univerzita") podle § 17 odst.1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), (dále jen "zákon").

(2) Studijní řád univerzity se vztahuje na studenty zapsané ve studijních programech univerzity nebo jejich součástí a pro učitele univerzity.

(3) V souladu se studijním řádem univerzity vydají fakulty vlastní studijní a zkušební řády (dále jen "studijní řád fakulty").

 

Článek 2
Přijímání ke studiu

(1) Zásady pro přijímání ke studiu ve studijním programu a přijímacího řízení stanoví § 48 až 50 zákona a čl. 6 Statutu univerzity (dále jen “statut"). Pravidla pro přijímací zkoušky stanoví čl. 7 statutu.

(2) Poplatky za úkony spojené s přijímacím řízením se stanoví v souladu s § 58 zákona a čl. 10 statutu.

(3) Na přezkoumání rozhodnutí se vztahuje § 50 odst. 7 zákona.

 

Článek 3
Organizace akademického roku

(1) Akademický rok trvá od 1. října do 30. září. Dělí se na zimní a letní semestr a období letních prázdnin. Každý semestr má zpravidla 14 týdnů výuky a nejméně 4 týdny zkouškového období. V období letních prázdnin lze organizovat odborné praxe a kurzy, volný čas studentů však nesmí být kratší než 4 nepřetržité týdny.

(2) Harmonogram akademického roku vyhlašuje pro každý akademický rok děkan nebo ředitel vysokoškolského ústavu pro příslušnou součást univerzity nejméně dva měsíce před začátkem akademického roku. Součástí harmonogramu jsou termíny zápisů pro jednotlivé ročníky studia. Tento harmonogram může řešit odchylně organizaci posledního semestru studia v bakalářských a magisterských studijních programech s ohledem na termíny státních závěrečných zkoušek.

 

Článek 4
Studium

(1) Základním projektem vzdělávací činnosti univerzity a jejich součástí je studijní program. Typy studijních programů a jejich charakteristiky jsou definovány v § 44 až 47 zákona. Studijní program se člení na studijní obory. Seznam studijních programů akreditovaných na univerzitě a jejich součástech včetně jejich členění je uveden v příloze č. 1 statutu.

(2) Ve studijních programech akreditovaných na univerzitě nebo jejich součástech se studium uskutečňuje formou prezenční nebo kombinovanou.

(3) Studijní programy a formy studia zveřejní univerzita nebo její součást pro každý akademický rok vždy nejméně dva měsíce před započetím přijímání přihlášek ke studiu.

(4) Základní obsahovou jednotkou studijního programu je studijní předmět (dále jen "předmět"). Předměty jsou

a) povinné, které student musí absolvovat v rámci zapsaného studijního programu a zakončit způsobem předepsaným studijním řádem fakulty,

b) povinně volitelné, u kterých je student povinen si vybrat z nabídky předepsaný počet a zakončit je způsobem předepsaným studijním řádem fakulty,

c) doporučené, které student může absolvovat dle svého uvážení.

(5) Studijní plán představuje posloupnost předmětů vedoucí k dosažení vysokoškolského vzdělání v daném studijním programu. Studijní plán na každý akademický rok předkládá student při zápise do příslušného ročníku na studijním oddělení fakulty nebo vysokoškolského ústavu.

(6) Základním způsobem výuky předmětů v prezenčním studiu jsou přednášky, semináře, cvičení a laboratorní cvičení. Ve studiu kombinovaném je základním způsobem výuky samostatné studium doplněné skupinovými konzultacemi. Studijní program může dále požadovat absolvování exkursí a praxí.

(7) Účast studentů na přednáškách a konzultacích je nepovinná, účast na laboratorních cvičeních je povinná. Rozsah povinných seminářů a cvičení stanoví studijní řád fakulty pro každý studijní program.

 

Článek 5
Kontrola a hodnocení studia

(1) Kontrola a hodnocení studia má tyto formy

a) kontrola studia předmětů,

b) kontrola studijní etapy,

c) hodnocení studia celého studijního programu nebo jeho ucelené části.

(2) Kontrola studia předmětů se uskutečňuje jednou nebo kombinací těchto forem

a) průběžnou kontrolou,

b) zápočtem,

c) klasifikovaným zápočtem,

d) zkouškou,

e) soubornou zkouškou.

(3) Kontrolou studijní etapy (zejména semestru, ročníku) je porovnání studentem získaných kreditů s kreditovým minimem předepsaným studijním programem pro příslušnou studijní etapu.

(4) Hodnocení celého studia ve studijním programu nebo jeho ucelené části se provádí

a) v bakalářských a magisterských studijních programech státní závěrečnou zkouškou,

b) v doktorských studijních programech státní doktorskou zkouškou,

c) první státní zkouškou v těch magisterských studijních programech, kde je to studijním programem předepsáno.

(5) Ukončení povinných a povinně volitelných předmětů je zkouškou nebo klasifikovaným zápočtem. Studijní řád fakulty může předepsat zkoušku i pro předměty doporučené a dále též zápočet nebo klasifikovaný zápočet pro povinná cvičení.

(6) V případě, že student při zkoušce nevyhoví, nebo se ke zkoušce nedostaví a neúčast uspokojivě neomluví, má nárok na jeden opravný termín.

(7) Ve zdůvodněných případech může rektor na žádost studenta zapsaného ve studijním programu univerzity a děkan na žádost studenta zapsaného ve studijním programu fakulty povolit další opravný termín.

(8) První kontrola etapy studia může být uskutečněna nejdříve po skončení zkouškového období prvního semestru, další kontroly etapy studia jsou zpravidla v termínech zápisu do vyššího ročníku.

(9) Evidenci zejména studijních výsledků studentů, výsledků kontrol studia, zápisy do ročníků, přerušení studia vedou studijní oddělení příslušných fakult a vysokoškolských ústavů.

 

Článek 6
Kreditní systém a klasifikace

(1) Kreditní způsob umožňuje studentovi vytvoření osobního studijního plánu, jímž by si reguloval rychlost plnění podmínek studia.

(2) Kredity jsou mírou zátěže studenta. Standardní roční studijní plán je hodnocen počtem 60 kreditů, které jsou rozděleny poměrně mezi předměty při respektování především jejich časové náročnosti.

(3) Každý předmět má ve studijním programu přiřazenu kreditovou hodnotu číslem 1 až 9.

(4) Student získá příslušný počet kreditů ukončením předmětu způsobem, předepsaným studijním programem.

(5) Studijní řády fakult stanoví

a) minimální počet kreditů potřebný pro uznání kontroly studijní etapy,

b) minimální počet kreditů potřebný pro zapsání do vyššího ročníku.

(6) Studentovi, který při kontrole studijní etapy nesplní předepsané kreditové minimum, bude studium ukončeno.

(7) Student, který při zápise nesplní minimální počet kreditů pro zapsání do vyššího ročníku, nepostoupí do vyššího ročníku. Při zápise si musí zapsat všechny neukončené předměty z tohoto ročníku a z dalšího ročníku si zapíše předměty tak, aby celkový počet kreditů dosáhl nejméně hodnoty stanovené pro postup do dalšího ročníku.

(8) Tentýž předmět si může student zapsat během studia nejvýše dvakrát, kredity však za něj získává jen jednou.

(9) Kvalita znalostí u zkoušky nebo klasifikovaného zápočtu se hodnotí klasifikací.

 

Klasifikace

číselná hodnota

výborně

1.0

výborně minus

1.5

velmi dobře

2.0

velmi dobře minus

2.5

dobře

3.0

nevyhověl

4.0

 

(10) Klasifikaci zapisuje zkoušející studentovi do výkazu o studiu a dále do protokolu o zkoušce. Klasifikace "nevyhověl" se do výkazu o studiu nezapisuje.

(11) K hodnocení studijní etapy, ucelené části studia nebo výsledku celého studia slouží vážený průměr, který se vypočítá ze vztahu

 

              Suma (kredit * čís. hodn. klasifikace)

VP = ---------------------------------------------

                               Suma kreditů

 

Článek 7
Přerušení studia

(1) Na žádost studenta může rektor v případě studentů zapsaných ve studijních programech univerzity, nebo děkan u studentů zapsaných ve studijních programech fakulty, rozhodnout o přerušení studia. Rektor, nebo děkan současně určí začátek a konec přerušení studia.

(2) Po dobu studia je možné přerušit studium nejvíce dvakrát, každé přerušení studia může trvat nejdéle jeden rok.

(3) Přerušení studia zaznamená studijní oddělení studentovi do výkazu o studiu.

(4) Nejdéle do pěti pracovních dnů po jeho skončení je student povinen se znovu zapsat do ročníku, v němž studium přerušil. V případě, že tak neučiní, je mu studium ukončeno.

(5) Studentovi je studium přerušeno také v případě, že byl v řádném termínu při státní závěrečné zkoušce klasifikován stupněm nevyhověl, a to do termínu opravné zkoušky.

 

Článek 8
Práva a povinnosti studentů

(1) Práva studentů vymezuje § 62 zákona, povinnosti studentů vymezuje § 63 zákona.

(2) Rozhodování o právech a povinnostech studentů je upraveno § 68 a 69 zákona. Zákon stanoví, v jakých věcech musí být rozhodnutí studentovi doručeno do vlastních rukou. Není-li toto doručení možné, je náhradním doručením vyvěšení na úřední desce univerzity nebo fakulty.

 

Článek 9
Závěrečná ustanovení

(1) Tento studijní řád univerzity byl schválen podle § 9 odst. 1 písm. b) zákona Akademickým senátem univerzity dne 27. dubna 1999.

(2) Tento studijní řád univerzity nabývá platnosti podle § 36 odst. 6 zákona dnem registrace Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy.

 

 

prof. Ing. O. Pytela, DrSc., v. r.
rektor

Aktualizoval: Webmaster (13. května 2008, 11:05)